כמה עצות למצלם במונגוליה
אילן אביב, סמיון קופטיאב ושולה סנדר.
חשבנו לכתוב "מדריך למצלם במונגוליה", אבל זה נשמע יומרני מדיי לשלושה צלמים חובבים, אז הסתפקנו בעצות מועילות שנאספו לאחר נסיון של מספר מסעות צילום משותפים. העצות אינן יחודיות למוגוליה, אבל נכתבו על רקע המקום הנפלא הזה, עם ה "צבע" המקומי.
הדוגמנית
מונגוליה היא כמו דוגמנית מבוישת. לתפישתם של המונגולים, מדינתם מפגרת אחרי המערב, ולכן אינם גאים בחלק התעשייתי או הטכנולוגי של תרבותם. כל נסיון לצלם מרכזות טלפון עתיקות (שעדיין בשימוש) או שווקים מטים לנפול גורר מבטים נזעמים במקרה הטוב או זריקת אבנים במקרה הגרוע. העצה המועילה ביותר היא- לבקש את רשות המצולם לצלם. למרות שהצילום נעשה ברשות הרבים ואין צורך באישור, עדיין יהיה בטוח יותר להצביע על המצלמה ולסמן שבכוונתכם לצלם. המונגולים הצעירים לרוב יסכימו, המבוגרים עשויים להפנות גב. ואם הם לא מסכימים, שתדעו שאבנים מתעופפות יכולות לכאוב מאוד... מומלץ להשתמש באופציית השלט הרחוק במצלמה, לעמוד מול נושא הצילום ,(כמובן שלא לכוון דרך העינית) – ואז לצלם, התוצאות מפתיעות ודורשות קצת עבודה – אבל תמיד תוכלו לספר שזה נעשה בתנאים קשים.
ההמלצה: לבקש רשות צילום. לשתף את המונגולים בתוצאת הצילום – להראות להם את התמונה. לשלוח להם תמונות למונגוליה, לצלם עם שלט רחוק.
צילום בתוך "גר"
אם הוזמנתם לאוהל מונגולי (אחרי שעברתם את הכלבים המאיימים) והתכבדתם ב "איירק" (חלב סוסות מותסס וחמוץ) שבו לרגע על השרפרף וגלו התעניינות בבעלי המקום. כמעט תמיד גישה שכזו תניב חיוכים ואישור לצלם. והצילום בגר – נפלא. בין התמונות כדאי לנסות לנהל שיחה קלה ולא רק לסרוק את המקום דרך העדשה. בתוך הגר האור הטבעי מגיע מהדלת הפתוחה תמיד וכן מפתח בגג המחדיר אור באלומות שמיקומם משתנה לכן מומלץ שלא להשתמש במבזק - שמעוות את הצבעים. אם תצליחו להתמקם כך שהאור ייפול על מושא הצילום ושאר הגר יהיה בצל – מובטחות תמונות דרמטיות.
העדשה המומלצת לצילום בתוך הגר היא רחבה (החל מ 17) ואם אתם מנוסים בצילום בעדשה קבועה – אז עדשה מהירה של 50 מ"מ תהיה המושלמת לסביבת פנים הגר. שימו לב לצלם את הפרטים הקטנים של הגר: פינת המקדש , הכלונסאות המדמות את קרני השמש ובעיקר את העיניים הצוחקות של בעלי המקום. מונגוליה היא מקום שהזמן זורם בו לאט, כניסה מהירה , ורק כדי לצלם – תוציא קרוב לוודאי תמונות מבוהלות.
ההמלצה: לצילום פנים הגר עדשה קבועה (עד 50) ומהירה (מפתח צמצם 1.4 עד 2.8)
צילום סביב ה"גר"
הכל מתרחש סביב הגר: חליבת הסוסות, אילוף הסוסים, ייבוש חציר והכנת גבינות. סביבה "רועשת" ומלאה צבע. השמש חזקה, ולרוב האוהל עצמו העשוי לבד לבן בוהק ואינו משמש רקע טוב (נשרף בקלות). ההמלצה היא לצלם בעדיפות צמצם (או לקבוע צמצם 11 ולתת למהירות להשתנות באופן אוטומטי). במצבים שיש כמות אור רבה, ייתכן שיש להעדיף צילום עם מסמן מסוג ND (בדרגה 2). שימוש ב ND יאפשר מהירות צילום נמוכה יחסית תוך כדי שימוש ברגישות נמוכה והקטנת כמות האור הנכנסת למצלמה. המסנן אינו משפיע על הצבעים הנקלטים במצלמה אלא רק על כמות האור.
מעבר לעניין הטכני של איך לצלם, חשוב לבחור את הזויות היותר מקוריות של סביבת הגר, ללא מכוניות וללא צלמים אחרים .
ההמלצה: לשקול שימוש במסנן ND בצילום חוץ
צילומי נוף
הנוף במונגוליה מדהים- כל מקום חשוף עד לקו האופק המרוחק, הרים נישאים ועמקים מלאי דשא ירוק. הנסיון לשקף מציאות זו בתמונה הינו יומרני וכל השוואה למציאות פשוט – דלה. אבל כדי לנסות ולהעביר את החוויה בכל זאת – ההמלצה הראשונה היא שימוש במקטב, אשר יבליט את העננים והשמיים. מונגוליה נקראת "ארץ השמיים הכחולים" משום הצבע העמוק והחזק של שמיה הכחולים. האוויר הצלול והנקי משקף שמיים עזים וחזקים.
חשוב לזכור שמסנן מקטב לא מחמיא בצילומי אנשים (האור שנוצר הוא ניגודי מאד ולא רך) – אז לזכור להוריד אותו.
כשמצלמים תמונת נוף (ולמעשה כל תמונה) כדאי להימנע מהכללת אזורים בוהקים מדי בתמונה, אזור בוהק משפיע על החשיפה ויוצר למעשה תמונה שטוחה. שורה תחתונה כשמצלמים תמונת נוף כדאי לנסות לצלם ללא שמים (למלא את הפריים בהרים ועצים) – ע"פ סמיון.
הערה של שולה ואילן לגבי צילום שמיים: לא היינו מוותרים על הוספת השמיים בתמונות נוף (כמובן לא בכל סיטואציה), ולו רק רצועת שמיים קטנה.
אם יש חשש לחשיפת יתר, ניתן למדוד את האור מגוון נייטראלי - סלע או אבן אפורים, או אפילו דשא ירוק, או לצלם באופציה של קביעת פרמטרים ידנית.
ההמלצה: להשתמש במקטב למונגוליה.
הצמצם
הנטיה שלנו היא לסגור צמצם "כמה שיותר" להשגת עומק שדה מקסימלי בצילומי החוץ. אז צלמים – תתעוררו. צמצם 22 יגרום לתמונה מטושטשת יותר מאשר צמצם 11, בצילומי עומק שדה רחב. התופעה הפיסיקלית נקראת "עקיפה בחריר קטן" ואת זה לא נספר פה. "פיזיקה 101" יותר מתאים. אבל החדות המקסימלית מושגת בסגירת צמצם כדי 4-5 פעמים יותר מהצמצם המקסימלי: לדוגמא עדשה שהצמצם המקסימלי שלה הוא 2 , תפיק חדות מקסימלית לעומק השדה בצמצם 8 או 11.
ההמלצה: לא לחרוג מצמצם 11 בצילומי חוץ במונגוליה ובכללי כדאי לצלם עם עדיפות לצמצם במהלך היום.
המבזק
השימוש העקרי במבזק הוא "למילוי". השמש החזקה מטילה צל על פני האנשים או האובייקטים, ולכן במספר מקרים מומלץ למלא חורים אלו באור מלאכותי. יש להפחית את עוצמת המבזק כמעט ל מינימום האפשרי (אני משתמש בעוצמה הנמוכה ביותר של מבזק מובנה במצלמה, כינון ידני). במונגוליה כמעט ואין צילומים בתוך מבנים (פרט ל גר) ולכן מבזק רב עוצמה חיצוני – רק לצילומי לילה או הופעות במבנים סגורים.
ההמלצה: מבזק חיצוני – שימושי בצילומי הופעות במבנים סגורים. שימוש במבזק רק ל "מילוי" בצילומי יום.
הצבע
מונגוליה צבעונית במידה שלא תאמן. השמים הכחולים – כחולים יותר במונגוליה. הדשא – כאילו נצבע בטוש זוהר. הצבעים חמים וחזקים. מומלץ מאוד לשים את כוונון הצבע במצלמה ל VIVID המחדד את הצבעים, ביחוד בזריחה ושקיעה. יש אפשרות להשתמש במסנן צבע להגברת האפקט.
לא מעט אנשים בעולם מחפשים את הגבעה שמופיעה בתמונה המשמשת כתמונת המסך ב Windows XP .אז הגבעה הזאת היא במונגוליה והצבעים – אמיתיים.
ההמלצה : VIVID לכונון הצבע.
איזון הלבן
אני משאיר את איזון הלבן לרוב במצב האוטמטי, אבל לעיתים בוחן את האפקט של איזון לבן למצב "מבזק" גם בצילומי יום (בעיקר בשעת הזהב – אור הבוקר המוקדם או שעות אחה"צ.). ההסטה למצב איזון מבזק גורמת למונה להיות יותר "צהובה" ומדגישה את מצב השמש והקרניים הזהובות.
כדאי להימנע מסטיות צבע, אני משתמש ב – white Balance של פלאש, כלומר המצלמה מניחה שאני משתמש במבזק ולכן מדידת הלבן יותר מדויקת – לפני שאתם מתמסרים לטיפ הזה שווה לבדוק איך המצלמה שלכם מגיבה לכוון הזה של ה – WB
ההמלצה: לנסות ולצלם את אותה התמונה פעמיים או שלוש ולנוע עם איזון הלבן בין מצב אוטטומטי לאיזון לבן לפלאש.
חצובה במונגוליה
נושא כאוב. החצובה מסרבלת את תיק הצילום. בסיום יום ארוך ומעייף, המחשבה לצאת ולפתוח חצובה בקור הלילי המקפיא של מונגוליה מוציאה את החשק לכל צלם ממוצע. אבל...התמונות היפות שוכנות בקסם של אור הירח המלא על שורת האוהלים לגדת האגם. חצובה הינה אביזר מוממלץ למונגוליה – ואפילו גם לצילומי הנוף בעדשות רחבות.
המלצה נוספת היה לתלות על החצובה את התרמיל (לא קיטבג עם מקרר...) בכדי להעניק לה יציבות יתרה. הרוחות העזות במונגוליה מסוגלות לגרום לתזוזה של החצובה, והתיק התלוי ייצב את המצלמה.
באופן דומה מומלץ להשתמש בהשהיית צילום (2 שניות יספיקו) לצילום בעזרת חצובה בלילה, משום שעצם הלחיצה על לחצן המצלמה עשויה להזיזה.
ההמלצה: צילום עם חצובה והשהייה. ניתן לחלוק חצובה אחת עם מספר מצלמים. לא מומלץ מונו-פוד, או "גורילה פוד" ( אין למה להצמידו).
עדשות
תמיד קיים המתח בין הרצון להביא את מספר רב של עדשות יעודיות לכל מצב ובין הרצון להיות קל וזריז. ההתרחשויות במונגוליה מאוד מהירות, עומק השדה נפתח ונסגר לאחר כל סיבוב או עמק, והשמיים משתנים מאור מלא ובוהק לגשם בתוך שעה. ההמלצה הכי פשוטה היא להביא 2 עדשות מקסימום, נאחת עדשת זום מ רחב (18) ועד זום גבוהה (200 – 300). בנוסף – עדשה לצילום פורטרטים מהירה.
הסוסים במונגוליה הינם אובייקט צילום מאוד מעניין, וצילום SPANNING עם עדשת זום 200 או 300 יביא לאפקט יפיפה. השימוש ב VR (הפחתת רעידות) מחוייב.
עדשות מומלצות – 18-250, ו – 50mm עם מפתח צמצם של 1.4 , 20-10 .
ההמלצה: 2 -3 עדשות מקסימום, זום רציף מ 18 ל 300 וכן עדשה קבועה אחת ועדשה רחבה אחת לצילומי נוף.
תיק הצילום
המצלמה תוכנס לתיק אחד המשמש אם המצלם לאורך כל היום. ההמלצה היא להביא תיק עם תאים נפרדים לגמרי: האחד למצלמה ואביזריה והשני לאוכל ומיים. התיק חייב לאפשר גישה מהירה ונוחה למצלמה, וכן מרופד היטב משום החבטות הצפויות במהלך הנסיעה.
ההמלצה: להשקיע בתיק טוב (LOW PRO ודומיו) עם חלוקה לציוד ואוכל.
אין כמו בבוקר
למהלך היום יש את הדינמיקה שלו, נסיעות ארוכות , הפסקות , שיחות על החיים- מה שמביא במקרים מסויימים לתמונות קצת מפוספסות . כדי לאפשר את מלוא הזמן הדרוש לצילום וכדי למצוא את הזויות היחודיות לכם – מומלץ לנסות לצלם בשעת בוקר מוקדמת, כלומר לקום בסביבות השעה 5:30 ופשוט לצאת לצלם ביחד או לבד. האור בבוקר רך הצבעים עדינים יותר והנוף והמרחב כולו שלכם לחקירה שקטה.
המלצה : לצאת לצלם בבוקר.
צילומי פורטרט
מעבר לדגש בצילומי נוף מומלץ להתמקד גם בצילומי פורטרטים. הדמויות המונגוליות כה ססגוניות, עם ובלי הלבוש הלאומי. לצלם הרבה ילדים- הם מקסימים. וכמובן, להראות להם לאחר מכן את התמונות על הצג - שווה לראות את התגובות הנלהבות של המצולמים והוריהם.