top of page

האימפריה המונגולית

מאת רז שגיא, אל״מ מיל, חוקר הסטוריה צבאית

 

שום רצף מערכות של אומה יחידה, לפני המונגולים או אחריהם, לא הביא שטח בהיקף כזה תחת שליטה צבאית אחידה. בין 1190, השנה שבה החל טימוג׳ן (לימי יקרא ג'ינגס-חאן) לאחד את שבטי המונגולי ושנת 1258, שבה הסתער נכדו על בגדאד, שטפו המונגולי את כל צפון סין, קוריאה, טיבט, אסיה התיכונה, המדינה החוואריזמית בפרס, הקווקז, אנטוליה הטורקית ונסיכויות רוסיה ופשטו לצפו הודו. בשני 1241,1237 ערכו כוחות המונגוליי מסעות מלחמה נרחבים בפולין, בהונגריה, במזרח פרוסיה ובבוהמיה ושלחו סיורי לווינה ולוונציה. המונגולים נסוגו מאירופה רק כשהתקבלה הידיעה על מות בנו,יורשו של ג' 'ינגס חאן. תחת שלטון יורשיו הוסיפו המונגולים והרחיבו את נחלותיה וכללו בהן את סין כולה, שם ייסד נכדו של ג'ינגס-חאן , קובלאי חאן, את שושלת יואן ששלטה בסין עד סוף המאה הארבע,עשרה. תחום השפעתם הגיע עד בורמה ווייטנאם ורק סופה עזה השמידה את הצי המונגולי מלפלוש ליפן וליאווה. בהודו ייסד באבור, צאצא של ג'ינגס-חאן, את האימפריה המוגולִית (מונגולית). תואר קיסרית הודו, שנטלה לידיה המלכה ויקטוריה ב,1876, נבע ישירות מן הכיבוש המוגולי 350 שנה קוד לכן. אול לא להודו שמו המונגולי את פניה לראשונה, אלא לאימפריה הסינית שכנתם.

 

ערש הכיבוש הגדול, מצוי בערב רב של שבטי סוסי נוודי, שקיימו שגרת חיי קשוחה ולוחמנית, ברמה הענקית בשולי האימפריה הסינית. השפה המונגולית מדוברת בפי עמי ערבה מעטי בלבד והתפתחה כנראה בחבלי המיוערים שמצפון לימת ביקל ומזרחית להרי אלטאי . לא מעט מהצלחת האדירה של המונגולים, נזקפת לזכות אופיו ונחישותו של ג'ינגס-חאן, שבאמצעות, שרד-איחד את השבטים ואת תאמונות ומנהגי שבטיים מונגולים על הזרים שסרו למרותו. המוסר המונגולי החמיר בענייני מין – ניאוף וגרר עונש מוות (על שני הצדדים) ולקיחת נשי מקרב השבויי, נאסרה אף היא. התבוננות על חיי ג'ינגס-חאן משקפת בעיקרה מימוש של דחף הנקמה, בממדים הולכים וגדלים (כאשר ענה ג'ינגס-חאן לחבריו לנשק, על שאלתו הוא, בנוגע לעונג המתוק ביותר בחיי, אמר: "...הגמול הגדול ביותר שיכול ליפול בחלקו של גבר, הוא לרדוף את אויבו ולהביסו, לתפוס את כל רכושו, להותיר את נשותיו בוכות ומקוננות, לרכב על סוסיו המסורסי ולעשות שימוש בפילגשיו ככסות-לילה ועידוד.

 

ניתוח המבנה, הארגון והשיטות בצבא המונגולי מעלה כי ג'ינגס-חאן אימן וכפה גישות מודרניות אשר הקדימו את זמנן: "דרך ההישגים הפתוחה למוכשרים" איתרה וקידמה את המנהיגים הטבעיים לעומת "דרך הירושה" הנהוגה בזמן זה בעולם המערבי, החלוקה ההגיונית של הצבא לעשרות, מאות ואלפי – לעומת גדודי הלוחמי המערביים הנשענים על חלוקה גיאוגרפית/ערי מדינה , המונגולים השתיתו את לחימתם על הקשת המורכבת ועל שרשרת סוסי תחלופה וכשהבינו כי כלי אלו לא יצלחו כנגד חומות בצורות – אימצו ופתחו טכנולוגיות מצור. המונגולים השביחו את תורת הרכיבה לכדי אומנות, המציאו את המשוורת (אשר אפשרה לה להשתמש בשתי ידיי ללחימה תוך דהרה) וקיימו מצבת סוסים אשר הגיע לכדי שישה סוסים לרוכב יחיד. בכדי לאחד תרבויות שונות תחת דגל אחד, כתב ג'ינגס-חאן. מערכת החוקי, "יאסוקאי" אשר הקיפה את כלל תחומי החיי. החל מניהול המערכה:משמעת ברזל , נהלי חלוקת השלל המשותף, וקוד אתי האוסר על הפקרת לוחמים בשדה הקרב. גם חיי המשפחה זכו לפרק בחוקה המונגולית ועונש מוות הוטל על הזוג הנואף. הפלישות המונגוליות נוהלו בצורה מחושבת ובמיומנות תוך שימוש בעבודת מטה המאפינת אסטרטגיות מודרניות: ניהול מודיעין מקדים , שימוש במרגלי וסיירי, רשת תקשורת פרשים המהירה בעולם ושרותי לוגיסטיקה מתקדמים . דפוס פעולה זה, מציב את המונגולי בדרגת צבא ולא ככנופיה לוחמת.

 

 

הצבא המונגולי הושתת על רוב של פרשים, וסלים (vassal) ובעלי ברית מכל רחבי אסיה והמונגולים עצמם היו בו מיעוט אתני. עוצבת היסוד הייתה הטומאן, בת עשרת,אלפי איש. ומספר טומאני היוו ארמייה בפיקודו של מפקד יחיד. במהלך מבצע היה גל התוקפים הראשון מהווה "גיס חמישי" והורכב מסיירים אשר ריגלו את הארץ. קבוצת סיור מקדימה זו הטילה טרור, פשטה על מרכזי אוכלוסיה מבודדים ואף עסקה בשוחד, בהפחדה בהורדת המוראל (באמצעות רציחות אקראיות) ובאיסוף מידע. אחרי הגל הראשון, נע גוף סיור עצמאי וחזק ולאחריו הגוף העיקרי. הכוחות ידעו להתקד במהירות של עד 80 ק"מ ליום וקיימו יכולת  להתרכז כנגד יעד יזום, בהשיגם עדיפות מקומית מכרעת. ניידות הלוחם הרכוב, השימוש ארוך הטווח בקשת המורכבת הקטלנית והחרב עקומת הלהב; אתוס 'בצע, ,או מות' של הגאזי, הלהט החברתי של הבלעדיות השבטית וקשיחות ; בשילוב ניהול הלחימה באמצעות דגלים, הסתערויות המוניות ונסיגות מדומות, יצרו אפקט הלם יעיל .

 

המניע לאכזריות של המונגוליים , היה מחושב ותועלתני ולא תוצאה של אובדן שליטה וחמת זעם. בפעולות התנגדות לכיבוש, בעיקר עמידתן של ערים בצורות, ראו צידוק לטבח סיטוני במנוצחים. אכזריות של המונגולים העפילה לשיאי חדשי בסולם דרגות ההרסנות והרצח: פירמידות של גולגלות הנראות למרחק של יומיי הליכה קדמו את פני הפליטים המקומיים , ומושבות שלמות נעקרו לשם "ישוב מחדש" במחוזות ספר לאור אי נאמנות למונגוליים.

 

המפתח להבנת אסיה

רוסיה, בשונה ממרכז אירופה, לא השתחררה מהמלחציים המונגוליים. כאשר חזר באטו ממונגוליה, הקים את מחנהו סמוך לנהר הוולגה, לימי בירת החאנים של 'אורדת הזהב'. ב -1260 זכתה מדינה זו לעצמאות ושלטה ברוסיה 200 שנה – נטמעת וטובעת באופייה חותם מונגולי בל יימחה .

 

בדרום היבשת, השיג באבור בשנת 1526, את ניצחונו בקרב פניפט. לאחר מותו בגיל צעיר יחסית, הגשימו צאצאיו את חלומו להקמת אימפריה במרחבי הינדוסטאן. החצרות המפוארות של השלטוֿן המונגולי, היו מרכזי צריכה ראוותניי, אפילו על,פי אמות המידה של שושלות המלוכה האירופאיות בימי,הביניים. עבור אלה ניתן היה לשלם רק באמצעות כינון מכונת שוד שיטתי. גובי מס עטו ללא רחמים על האיכר והסוחר כאחד; מתעלמים במפגיע ממצב היבול או הסחורה. לנשך הזה לא נוצרו בלמים חוקתיים או אחרים ובסופו של דבר מבחינה טכנית, נגזר על האימפריה המוגולית לשקוע, כשהמאבקים עם שכניה משמשי רק כזרז לגורמים הפנימיים.

 

מונגוליה במאה ה - 20 

מתחילת המאה ה - 20, מונגוליה לא הייתה אלא שם במפה המתייחס לבמת ההר העצומה, שבין סין לסיביר. מלחמת העולם ה - I נוצלה למעורבות צבאית סינית, יפנית ורוסית. לאחר מספר מערכות, הוקמה במונגוליה החיצונית ממשלה מהפכנית זמנית (בתמיכת ברה"מ) ומרחבה ומשאביה, הוכרזו כרכושו של העם המונגולי. לאחר נסיגת היפנים מסיביר המזרחית בשנת 1924 (בלחץ אמריקאי) החלה מונגוליה קושרת קשרי חוץ עצמאיים. במרוצת השני הבאות החלו משלחות מסחריות ומשלחות לימוד מונגוליות לבקר בברלין, אול בהתערבות סובייטית הוחזרו המשלחות והוסדר שקשרי סחר חוץ, יתבצעו דרך ובאישור מוסקבה בלבד. סיפוח מנצ'וריה ע"י יפן והפיכתה למדינה "העצמאית" מנצ'וקו, הובילה להגירת האריסטוקרטיה המונגולית לגבולותיה. בתגובה לכך, הכריזה סין על נכונותה להעניק מידת עצמאות למונגוליה הפנימית ורוסיה הסובייטית החלה להקים במונגוליה החיצונית נמלי תעופה, תחנות שידור ונשק; אקדמיה צבאית ומפעלי ייצור נשק והפכה מחדש את עם הרועים, לעם לוחמים.

 

בשנת 1932, בותרה הארץ לשלושה חלקים, כשבכל אחד מהם הנהגה תחת השפעת המעצמות היריבות – יפן, רוסיה וסין. אולם, מגע ישיר של שלושת המעצמות בלב מונגוליה, התרחש רק בשנת 1936, כאשר הושלם כיבוש החבלי סויואן וצ'אהאר ע״י גייסות סיניים. בתגובה כבשה יפן בשנת 1937 חבלים אלה תחילה והניעה את האסיפה הלאומית שם, להכריז על עצמה כ"ממשלה האוטונומית של מונגוליה". בהתאם למסורת, קבעה ממשלה זו את תחילת מניין השנים שלה, משנת עלייתו של ג'ינגס חאן לשלטון.

 

בתום מלחמת,העולם השניה, כפתה ועידת יאלטה על סין להכיר ב"רפובליקה של מונגוליה החיצונית". פחות משנתיים לאחר מכן הכריזו המונגולים של מנצ'וריה ומונגוליה הפנימית, על הקמת "ממשלה מונגולית עצמאית". יחד עם השלמת מסילת הרכבת המקשרת בין אולאן באטור, בירתה של מונגוליה החיצונית לבין הקו הטראנס-סיבירי, בשנת 1949, מסמלת תקופה זו, את שיא ההשפעה הסובייטית. החל משנת 1950, חל שיפור ניכר גם ביחסי סין ומונגוליה, ששיאו, בפתיחת מסע רכבת לאולאן באטור, בקו טסינינג-פקינג, בינואר 1956.

 

ב - 1961 התקבלה מונגוליה כחברה באו"ם.

 

 

מונגוליה העצמאית (המודרנית )

עם נפילת מסך הברזל בשנת 1989, התארגנו לראשונה קבוצות מהפכניות ודרשו דמוקרטיה, ב -1990 הכריזה ברה"מ כי תסיג את כוחותיה ממונגוליה עד שנת 1992. בשנה זו נקבעה במונגוליה חוקה, אשר אימצה לה שיטת בחירות דמוקרטית, "רב מפלגתית – לשלטון נשיאותי-פרלמנטרי. מדינת ענק זו, ששטחה למעלה ממיליון וחצי קמ" (גובלת עם רוסיה בצפון וברפובליקה העממית של סין מדרום) עם קו גבול שאורכו 8,114 ק" (ללא גישה לים) מונה כיום פחות משלושה מיליון נפש (כמליון מונגולים נוספים, חיים במחוז מונגוליה הפנימית בסין). %96 מאזרחיה הם בודהיסטים מהפלג הלמאיסטי ו,%85 מהם משתייכים לקבוצה האתנית מונגולית.

הכלכלה המונגולית מתרכזת בעיקר במחצבים טבעיים – נפט, פח ונחושת ותעשיות קטנות של פוספט, טונגסטן ומוליבדם. בעשור האחרון עוברת מונגוליה שינוי בשיטה הכלכלית: מתעשיות בניהול המדינה, לניהול עצמאי קפיטליסטי. אול מרבית אזרחי המדינה חיים עדיין במרחבי הערבה ועוסקים באופן מסורתי בחקלאות וברעיית צאן ומשמרים הלכה למעשה את תרבות הנוודים העתיקה . כמו ההיסטוריה של העם המונגולי, ההווה שלה מבשר טובות ליכולת לשרוד כעם נבדל המקיים מורשת ייחודית. נראה כי היותם מוקפים ודחוקי בין שתי מעצמות על מאוכלסות בצפיפות ולוחצות אות להיטמע, לא ימנע מהן לשמור גם בעתיד, על ייחודם ועל מולדת .

bottom of page